Stanka Gjurić

Stanka Gjurić rođena je u Čakovcu 20. siječnja 1956., a danas živi u Zagrebu. Članica je Društva hrvatskih književnika, Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika te Hrvatske Akademije znanosti i umjetnosti u dijaspori.

Autorica je petnaest knjiga, od toga devet zbirki poezije (od toga jedna na hrvatsko-talijanskom), dvije knjige lirskih eseja, knjige ljubavnih savjeta u dva toma, zbirke književnih eseja, te dvojezične (hrvatsko-engleske) knjige dnevničkih zapisa, a također je objavila i audio kasetu i CD na kojoj sama govori svoje stihove.

Dobitnica je mnogih nagrada i priznanja. Njezine su pjesme objavljene u mnogim antologijama i zbornicima, a 1988. u Santa Cruzu (Kalifornija) pjesme
su joj objavljene u Američkoj antologiji svjetske ljubavne poezije.

U veljači 2014. uvodi novinu u svoje poetsko stvaralaštvo i objavljuje video zbirku ‘Izabrane pjesme, i one nove ‘, na YouTube-u.

Autorica je kolumni u mnogim dnevnim i tjednim listovima.

Uz mnoge svoje interese (gluma na filmu, TV voditeljstvo), 2006. se počinje baviti kratkometražnim filmom, te postiže zapažen uspjeh kao samostalan, nezavisni filmski autor. S jednim od svojih do danas najuspješnijih filmskih uradaka ‘Ubojite-misli’ (na temu: mine u Hrvatskoj) sudjelovala je na mnogim filmskim festivalima u  inozemstvu (Kanada, Grčka, Francuska, Portugal, Italija, Švicarska, Španjolska, BiH, itd.) te primila mnoga priznanja i nagrade.

Tags: No tags

Add a Comment

You must be logged in to post a comment