vijesti_male

Orwellova “1984.” prvi je hit Trumpova mandata

Slika: Duncan Hull

Roman “1984.” Georgea Orwella popeo se na prvo mjesto najprodavanijih knjiga u Americi u prvih deset dana otkad je Donald Trump postao američki predsjednik. Zbog velike prodaje, izdavač Signet Classics otisnuo je u jednom jedinom tjednu novih pola milijuna primjeraka knjige, što je više nego što inače proda u cijeloj godini.

“1984.” prikazuje diktaturu u kojoj Veliki Brat kontrolira kompletan život svojih građana i ispire im mozak propagandom čija je najslavnija izreka: “Rat je mir. Sloboda je ropstvo. Neznanje je snaga.” Orwella je za Velikog Brata nadahnuo Staljin, ali knjiga je i danas aktualna kao osuda svakog totalitarizma.

U siječnju je za 200% skočila prodaja još jedne distopijske knjige – “Sluškinjine priče” Margaret Atwood, koja također govori o izmišljenoj totalitarnoj Americi, samo što je u njoj naglasak na potlačenosti žena.

Po svemu sudeći, mnogi se američki čitatelji boje da bi im novi predsjednik, poznat po reakcionarnim izjavama, mogao krenuti svijetlim stazama Staljina i Mao Ce-Tunga. Ili možda čitaju “1984.” da se utješe: moglo bi biti i gore…

Distopija u Ceresovoj nakladi: “Veliki humanist” Luke Stjepana Delića

Tags: No tags

Add a Comment

You must be logged in to post a comment