Psihoanaliza vatre

12,74 (95,99 kn) (uklj. PDV)

Nema na zalihi

TEČAJ: 1 EUR = 7,53450 HRK
Category

  Gaston Bachelard (1884.-1962.) neprijeporno je jedna od glavnih figura znanstvene misli i književne kritike 20. stoljeća. Njegovi eseji o znanosti, imaginaciji, prostoru i snovima značajan su doprinos na polju filozofije i književnosti. Neki ga smatraju i najvećim psihoanalitičarem poslije Freuda.
  U radovima kao što su La Philosophe du non (1940.), La Poétique de l’espace (1957. u Parizu; i u hrv. izdanju, Ceres, 1997.) i La Poétique de la rêverie (1960.), Bachelard je u teoriju uveo tvrdnju da četiri počela ― zemlja, voda, vatra i zrak ― utjelovljuju kako stvaralačku narav tako i osnovne oblike života. Zatim je istraživao značenja tih simbola kroz vrijeme u svjetskoj književnosti. Njegove su spoznaje utjecale na mnoge kasnije francuske filozofe, kao što su primjerice Michel Foucault i Jacques Derrida.
  U svojem najpoznatijem djelu, Psihoanaliza vatre (La Psychanalyse du feu, 1938.), Bachelard stavlja fenomen vatre na raskrižje znanosti i pjesništva. U predgovoru on piše: „Proučit ćemo problem u kojem se objektivni stav nikad nije mogao ostvariti, u kojem je prvotna privlačnost toliko konačna da izobličuje i najuspravnije duhove uvijek ih vraćajući u pjesničko krilo gdje sanjarije zamjenjuju misao, gdje pjesme skrivaju poučke. To je psihološki problem koji o vatri postavljaju naša uvjerenja. Taj nam se problem ukazuje tako izravno psihološki da ne okolišamo govoriti o psihoanalizi vatre.“ (Mate Maras)

  Autor

  Bachelard, Gaston

  Biblioteka

  Contemplatio universalis

  Jezik

  hrvatski

  Godina izdavanja

  2011

  Urednici

  Dragutin Dumančić

  Uvez

  meki

  Broj stranica

  134

  CIP

  978-953-267-043-

  Format

  14 x 20.5 cm