Petko ili divlji život

4,65 (35,04 kn) 6,64 (50,03 kn)

Nema na zalihi

TEČAJ: 1 EUR = 7,53450 HRK
Category

  Michel Tournier je rođen 1924. u Parizu. Sada živi u malom selu u dolini Chevreuse, nedaleko od Pariza. Bavio se raznim poslovima: bio je prevoditelj, novinar na radiju, dugo je radio u izdavačkim kućama.

  Prvu knjigu objavio je tek 1967. godine. Bio je to roman Petko ili čistilišta Pacifika, za koji je dobio nagradu Francuske akademije. Iako ga je kritika hvalila, Tournier nije bio zadovoljan: preradio je knjigu i tako je nastao roman Petko ili divlji život. Knjiga je doživjela veliki uspjeh među dječjom čitalačkom publikom u Francuskoj i širom svijeta.
  Michel Tournier, međutim, odbija ga svrstavaju među dječje pisce. “Ja ne pišem za djecu”, kaže on. “Pišem najbolje što mogu. I kad se uspijem približiti svom idealu, pišem tako dobro da me mogu čitati i djeca”.

  Osim Petka, Tournier je objavio nekoliko romana (Kralj johâ; Meteori; Gašpar, Melkior & Baltazar), zbirke priča za djecu i za odrasle, autobiografsku prozu Vjetar zaštitnik i nekoliko knjiga kratkih proznih zapisa. Za roman Kralj johâ dobio je najpoznatiju i najugledniju francusku književnu nagradu, Nagradu Goncourt.

  Roman Petko ili divlji život jedna je od mnogih varijanti priče o Robinsonu Crusoeu, poznatom junaku iz romana Daniela Defoea, objavljenom 1719. godine.

  Autor

  Tournier, Michel

  Biblioteka

  Mondo

  Jezik

  francuski

  Godina izdavanja

  1997

  Urednici

  Dragutin Dumančić

  Uvez

  meki

  Broj stranica

  115

  CIP

  UDK 840.31=862 ISBN 953-6108-49-6

  Format

  20 cm