Rabar-Jednadžba

Predstavljanje knjige “Jednadžba ugode i neugode” 10. 3. 2016.

Naklada Ceres i Hrvatska paneuropska unija imaju čast pozvati Vas na predstavljanje knjige Josipa Sanka Rabara Jednadžba ugode i neugode: fragmenti neobično lude hipoteze.

 

Predstavljanje će se održati u četvrtak 10. ožujka 2016. godine u prostorijama Hrvatske paneuropske unije u Zagrebu, Jurišićeva 1a/I, s početkom u 19 sati.

Knjigu će predstaviti:

  • Josip Sanko Rabar, autor knjige
  • Mislav Ježić, profesor i akademik
  • Dragutin Dumančić, urednik knjige
  • Goran Korov, moderator predstavljanja

Radujemo se Vašem dolasku!

 

O knjizi:

Ogled Sanka Rabara Jednadžba ugode i neugode izvorno je nosio i izazovni, ali i prikladni naslov Skriveni osnovni zakon života. Sastoji se od nekoliko dijelova koji su naizgled raznorodni, imaju različite sugovornike, Freuda, Marcusea, Edith Stein i Stipu Juriča,odnosno tekstove iz Staroga Egipta, Mezopotamije i iz Biblije, s kojima stupaju u dijalog. Ipak, ti dijelovi čine sadržajnu cjelinu povezanu osobnim iskustvom i promišljanjima auktora o skrivenome zakonu naših života o jednakosti ugode i neugode koje se uzajamno uvjetuju. Čuvstveni zakon lijepo razlikuje unutrašnje ili duševne i izvanjske ili tjelesne patnje, a ove gdjekada jedine uzimamo u obzir jer su očitije, i time stavlja u pitanje pouzdanost našega zamjećivanja „nepravde“ u svijetu. No istovremeno, auktor u ovome ogledu naglašuje da je toj stvarnosti ugode i neugode nadređen uvid u dobro i zlo koji omogućava da i ugode i neugode, kada su ukorijenjene u sebičnosti, vidimo kao prokletstvo, a kada su ukorijenjene u ljubavi, kao blaženstvo. Hipoteza je, dakle, vrlo poticajna i za dalja promišljanja i za drugačije vrjednovanje mnogih naših životnih iskustava.

Tags: No tags

Add a Comment

You must be logged in to post a comment