Potresec

10,49 (79,04 kn) (uklj. PDV)

TEČAJ: 1 EUR = 7,53450 HRK
Categories,

  Zagrebački potres jedan je od niza traumatskih događaja s kojima se autorica susreće i koji ostavljaju dubok trag u njezinom životu. Ovo je njezina prva slikovnica za djecu i mlade, kojom autorica približava iskustvo potresa upravo najranjivijoj skupini te ih podržava da svoje osjećaje izraze, da o njima govore i traže podršku od odraslih. U slikovnici autorica nas podsjeća kako Zemlja arhetipski pripada ženskoj energiji te nas time poziva da spoznamo kolika je snaga Majke – Žene – Zemlje, što često zaboravljamo, podcjenjujemo i umanjujemo.

  Iskustvo dvaju potresa u razmaku manjem od godine dana, ostavile su specifičan psihički utjecaj na svakoga od nas, posebno na one najmanje koji navedeno iskustvo ne mogu integrirati i proraditi kao odrasli. Stoga ova slikovnica otvara izazovnu temu na djeci primjeren način i to demistifikacijom činjenice da živimo na potresnom području, činjenicom da su teški osjećaji dio svačijeg iskustva i da djeci treba podrška i iskrenost upravo kada takvi osjećaji nastupe.

  Maleni lik Potreseca čitateljima iskreno priča svoju priču, prikazujući se kao maleni dječak koji nepredvidljivo i nenajavljeno dolazi i koji promišlja o sebi na svjestan i prisutan način. Ova slikovnica je podrška djeci i odraslima da stvari ne “stavljaju pod tepih”, ima zagovaračku dimenziju koja odgovara činjenici da trebamo promišljati o sigurnosti naših građevina te predstavlja dirljiv susret djevojčice i Potreseca u svoj lepezi raznih osjećanja koji jesu prisutni u teškim i kriznim vremenima. Naziv slikovnice proizašao je iz riječi koju je autoričina kćerka Nika koristila kada se potres prvi put dogodio. Nika ga je prozvala Potresec.

  Autor

  Mirna Gajski Jolić

  Biblioteka

  Mali princ

  Broj stranica

  36

  CIP

  001119313

  Format

  23×23 cm

  Godina izdavanja

  2021.

  Jezik

  hrvatski

  urednik

  Ana Dobričić

  Uvez

  tvrdi