Pjesme i usputne misli

8,37 (63,06 kn) 11,95 (90,04 kn)

TEČAJ: 1 EUR = 7,53450 HRK
Category

  Tomislav Šutalo (1950.) ovom se knjigom želio oglasiti kao pjesnik neupitne domovinske senzibilnosti. Knjiga sadrži pjesme raznolike inspiracije i nejednakog pjesničkog dosega. Autor je stavio na papir najljepše stihove onda kada je pisao o sebi samom, svome djetinjstvu, svome hodu kroz život kad je skupljao životna iskustva. U tim pjesmama prevladavaju sjećanja na ljude s kojima je bio vezan istinskim prijateljstvom.

  Važan dio knjige Pjesme i usputne misli (podijeljene u četiri dijela), čine angažirane pjesme u koje je Šutalo, na izravan način, utkao svoje neslaganje s onima koji su ovu zemlju doveli na sam rub propasti u duhovnom i materijalnom smislu. Hrvatski narod se borio s velikim teškoćama pod tisućugodišnjim jarmom tuđinskih vlasti i u tom teškom i dugačkom razdoblju znao je očuvati svoju plemenitost i sve svoje pozitivne moralne vrline. To nikad nije bilo upitno! – poruka je ove knjige.
  Ustoličenjem hrvatske samostalne i nezavisne Države, otvaraju se vrata procvatu i dominaciji nemorala, kriminala, bijede i elementarnog siromaštva u hrvatskome društvu, umjesto duhovnog napretka, rada, reda i svekolikog blagostanja. Autor vrlo plastično i uvjerljivo slaže u stihove sve te nove negativne pojavnosti i nakaradnosti što kod čitatelja s opravdanjem izaziva revolt i osjećaje protivljenja. S druge strane, u mnogim pjesmama, prisutan je autorov žal za propadanjem i potpunim iščezavanjem hrvatskoga iskonskog ponosa i prkosa. Pjesme u ovoj knjizi istinski su i bolan autorov krik i oštar protest protiv svih onih koji su hrvatsku zemlju doveli u nepodnošljivo i ponižavajuće stanje duhovne i materijalne bijede.

  Autor

  Tomislav Šutalo

  Biblioteka

  Poezija danas

  Jezik

  hrvatski

  Godina izdavanja

  2010

  Urednici

  Dragutin Dumančić

  Uvez

  meki

  Broj stranica

  115

  Format

  14 x 20.5 cm