Netaknuta struna

//Netaknuta struna
­

Netaknuta struna

97,00kn (uklj. PDV)


SKU: 00154 Kategorija: Oznake: ,

Product Description

Kaj Falkman (1934.) ugledni je švedski pisac, prevoditelj, diplomat i predsjednik Švedskog haiku društva. Bio je blizak i dobar poznavatelj čovjeka, diplomata i pisca Daga Hammarskjölda, te je o njemu objavljivao tekstove u švedskom i međunarodnom tisku, a objavio je i knjigu Hammarskjöldovih govora i eseja pod naslovom Govoriti za svijet. U njegovom opusu ističe se knjiga Netaknuta struna koju je napisao i u kojoj je objavio rukovet odabranih haiku pjesma i fotografija Daga Hammarskjölda.

Netaknuta struna posveta je ljudskoj i pjesničkoj veličini Daga Hammarskjölda, švedskog pisca i diplomata, dobitnika Nobelove nagrade za mir. Riječ je o 50 haiku pjesama i 36 sugestivnih crno-bijelih fotografija iz Hammarskjöldove ostavštine. U ovoj knjizi Falkman nam, kroz prizmu Hammarskjöldovih haikua, približava značaj tog čovjeka koji je silnice vlastitih proturječja usmjeravao prema potrazi za harmonijom u službi i na dobrobit čovječanstva. Falkman tu govori o čovjeku u čijem duhu su se susretali Istok i Zapad, uslijed čega neki od Hammarskjöldovih haikua odstupaju od konkretnosti i neposrednosti pravoga haikua i prilagođavaju se apstraktnoj, “zapadnjačkoj’’ maniri. Zato je Netaknuta struna još je jedan (dobrodošao) most između Zapada i Istoka, još jedan napor u približavanju načela iz kojih je haiku proistekao.

Što se Hammarskjöldovih fotografija tiče, one su nadasve sukladne njegovoj poeziji: on se ne nameće prizoru koji fotografira, on dozvoljava da se prizor nametne njemu; kao na slikarijama kineskih majstora, ljudi i njihovi tragovi tek su integralne sastavnice njegovih harmoničnih, veličanstvenih krajolika, počesto jedva vidljivih na fotografijama, nerijetko i posve odsutnih. Čak su i urbani prizori koje je fotografirao presvučeni aurom prirodnosti, smirenog prihvaćanja svijeta sa svim njegovim proturječjima, ispunjeni tihom, uznositom melankolijom.


Dodatne informacije

Autor

Kai Falkman

Biblioteka

Haiku poezija

Jezik

hrvatski

Godina izdavanja

2010

Urednici

Dragutin Dumančić

Uvez

meki

Broj stranica

129

Format

14 x 20.5 cm