Neispaljeni metak

15,26 (114,98 kn) (uklj. PDV)

Nema na zalihi

TEČAJ: 1 EUR = 7,53450 HRK
Category

  Damijan Šinigoj rođen je 1964. godine u Novom Mestu, u Sloveniji. Svoj prvi roman Vojake ubijajo, marne? („Vojnike ubijaju, zar ne?”) napisao je već 1986. godine; to je priča o vojniku koji bježi iz JNA. Zbog političkih razloga knjiga nije mogla biti objavljena sve do 1991. godine.

  Njegov drugi roman Neizstreljeni naboj („Neispaljeni metak”), tiskan 1994., bio je pravi hit u Sloveniji. Po Šinigojevu romanu Neispaljeni metak snimljen je 45-minutni dokumentarni film pod naslovom Kad pokuca rat. Godine 2000. u njegovom prijevodu objavljen je u Sloveniji roman Kratki izlet, hrvatskog autora Ratka Cvetnića, koji je 1997. dobio prestižnu nagradu DHK Đalski, a koji je te iste godine objavila naša kuća CERES.

  Šinigojeva zbirka kratkih priča Očev kutak, objavljena 2003., također je imala velikog uspjeha i kod čitatelja i kod književne kritike (prodano je više od 1000 primjeraka u godinu dana). Također je, prema romanu Neispaljeni metak, napisan scenarij po kojemu se upravo snima film u Ljubljani.

  ”Nisam ispalio ni jedan jedini metak, razočarano pomisli dok ga je preplavljivala gorčina. Ni jedan metak za Sloveniju, što će reći povijest? Lagat će, kao i uvijek, kurva! I što ću pripovijedati budućim naraštajima Slovenaca kad me godinama poslije počmu ispitivati kako je bilo u ratu? Što si radio u ratu, tata?” (Ulomak iz romana).

  Autor

  Damijan Šinigoj

  Biblioteka

  Živa proza

  Jezik

  hrvatski

  Godina izdavanja

  2008

  Urednici

  Dragutin Dumančić

  Uvez

  meki

  Broj stranica

  251

  Format

  14 x 20.5 cm