Monolog u blatu

13,14 (99,00 kn) (uklj. PDV)

TEČAJ: 1 EUR = 7,53450 HRK
Category

  Monolog u blatu naslov je Milićeve druge knjige. Nakon romana Aporija, Milić je ponovno napisao začuđujuće neobičnu, mogli bismo čak slobodno reći: vrlo intrigantnu knjigu koju je teško odgonetnuti zato što se ovaj pisac vješto skriva iza formule jednostavnosti, a ta se jednostavnost ogleda i u njegovom stilu pisanja i isto toliko, i možda čak još izrazitije, u njegovom originalnom načinu razmišljanja. U svakom slučaju nalazimo se pred jednom modernom zbirkom pjesama koja nas vodi kroz senzualan poetski svemir u smušenu stvarnost koju danas moramo svi mi živjeti (u glibu i blatu) u ovom našem globalnom svijetu. Nismo samo mi u nevoljama svih vrsta i u posvemašnoj bijedi moralnog raspadanja i pucanja naših života i naših nadanja po šavovima Historije koja nije više herojska; Milić nam očito želi to poručiti. Posve smo zaglibili u dubokom blatu i malo je nade da ćemo se ikada odatle izvući. Globalno gledano jer smo na to natjerani, prisiljeni izmišljenom demokratskom voljom moćnika… Nekad nas obasipalo s nebesa sučevo zlato, sada nas nemilice guši blato…i ne samo nas tu na ovim oduvijek blatnim prostorima, već i one tamo daleko, pa i ove oko nas tu posve blizu.

  Sve je pobjeglo u nesagledivu globalnost; tu na ovoj zemlji, živo biće ne nalazi više nikakva načina povezivanja, dodira, komuniciranja, razumijevanja. Čitajući ovu Milićevu knjigu, stalno sam čuo prodoran i tragičan krik nekoga tko se guši u mulju, u glibu, u dubokom blatu…

  Poslije veličanstvene i moderno sročene knjige Aporija, s pravom smo se pitali, može li ovaj autor nastaviti tim originalnim putem u svom književnom stvaranju? Nismo dugo čekali potvrdan odgovor. (urednik Dragutin Dumančić)

  Autor

  Hrvoje Milić

  Biblioteka

  Volubilis

  Broj stranica

  104

  CIP

  000962706

  Godina izdavanja

  2017.

  Jezik

  hrvatski

  urednik

  Dragutin Dumančić

  Uvez

  meki