Močvare

6,41 (48,30 kn) 9,16 (69,02 kn)

Nema na zalihi

TEČAJ: 1 EUR = 7,53450 HRK
Category

  André Gide (1869. – 1951.) se već u Močvarama predstavio kao veliki stilist (Močvare su prvi put objavljene 1885. godine). U francuskoj književnosti u tom pogledu malo tko mu je bio ravan. Kritičari se slažu da Močvare sadrže najljepše stranice u francuskoj književnosti. Gide je to svoje djelo napisao odmah nakon napadnute i odbačene knjige Corydon koju je napisao inspiriran Vergilijem (a u kojoj pobija predrasude o homoseksualnosti).
  Močvare je knjiga koja govori o Titiru (i to ime je posuđeno od Vergilija), o čovjeku koji se potpuno zadovoljava sa svojim stanjem, koji ostaje tamo gdje je, i nikamo ne želi otići; ništa ne namjerava poduzeti da popravi i uljepša stanje oko sebe; on je Narcis bez ogledala. Titir posjeduje malo imanje koje mu se ne sviđa, ali tu ostaje ni sam ne znajući zašto.
  Močvare su prije svega priča o onome koji ne može putovati; On se u Vergiliju zove Titir; Močvare su priče o čovjeku koji se, baštineći Titirovo polje ne trudi iz njega izbaviti, već je, naprotiv njime zadovoljan: – prvi dan, ustanovivši da je zadovoljan poljem sanjari o tome što bi ondje uradio. Drugi dan ujutro, pri preletanju ptice močvarice, ulovi četiri crne patke ili patke pupčanice i predvečer pojede dvije, skuhavši ih na slabašnoj vatri od šipražja. Treći dan zabavlja se izgradnjom kolibe od dugih trski. Četvrti dan pojede preostale dvije crne patke. Peti dan ruši svoju kolibu i razmišlja o nešto složenijoj kući…(Ulomak iz knjige).

  Autor

  Andre Gide

  Biblioteka

  Živa proza

  Jezik

  francuski

  Godina izdavanja

  2010

  Urednici

  Dragutin Dumančić

  Uvez

  meki

  Broj stranica

  95

  Format

  14.5 x 21 cm