Akcelerator vremena

15,79 (118,97 kn) (uklj. PDV)

Nema na zalihi

TEČAJ: 1 EUR = 7,53450 HRK
Category

  Karlo Seitz (1939.) rodio se u Petardi (Baranjsko Petrovo selo), šokačkom selu uz samu mađarsku granicu. Do tog je mjesta dolazila pruga i putnički vlak iz Belog Manastira. Međutim, diktatorski režim, opisan u ovoj knjizi, uklonio je i prugu i sretne živote tamošnjeg stanovništva. Seitz po profesiji je stručnjak za vodu i vodne režime, a pisanjem se bavi isključivo iz razonode. Ovaj roman je njegovo prvo objavljeno djelo. Možda s pravom trebamo očekivati da će književna kritika (ako ona još uopće u ovoj zemlji postoji!), ovaj roman svrstati u trivijalnu književnost. Međutim, ni trivijalna ili rubna, zabavna književnost nije vodoravna crta, pa treba najprije odrediti i znati je li to dobar ili nije dobar roman.
  Što se ovoga romana tiče, jedno je sigurno: autor se ovdje nije želio baviti književnim stvaranjem jer ga to nije niti zanimalo; on je htio prikazati političko stanje u jednoj izmišljenoj zemlji koja je odgovarala zemlji u kojoj je živio i radio i koja ga je činila beskrajno nespokojnim. Od prve do zadnje stranice autor opisuje, na vrlo potresan način, perfidnost jednog diktatorskog režima u toj (njegovoj) izmišljenoj zemlji. U izobilju opisanih stradanja i patnji oponenata diktatorskom režimu, te nizanja strahovitih slika i tragičnih događaja, kroz cijelu knjigu, priča teče vrlo dinamično i doživljava svoj vrhunac pri samome kraju romana.
  U romanu Akcelerator vremena, na mnogim stranicama podrobno, živo i realistično su opisana stradanja običnih, nevinih ljudi, glavnih i sporednih likova ove knjige. Zorno su također opisana njihova mučenja i ubijanja, tako da je potrebna prilična hrabrost i odlučnost da se roman pročita do samoga svršetka. Valja na kraju reći da roman završava happy endom. Taj i takav završetak, iako vrlo logičan, ovaj roman nezaustavljivo gura u trivijalnost, ali isto tako na onu stranu i onakav završetak kakav mnogi čitatelji priželjkuju i pozdravljaju.

  Autor

  Karlo Seitz

  Biblioteka

  Contemplatio universalis

  Jezik

  hrvatski

  Godina izdavanja

  2010

  Urednici

  Dragutin Dumančić

  Uvez

  meki

  Broj stranica

  300

  Format

  14 x 20.5 cm