Vojna Hrvatska

23,69 (178,49 kn) 33,84 (254,97 kn)

TEČAJ: 1 EUR = 7,53450 HRK
Category

  Paul Boppe (1850-1916), francuski je časnik i vojni povjesničar. Bio je i jedan o glavnih pokretača i osnivača Vojnog muzeja u Domu invalida u Parizu. Skupljao je i proučavao građu o Napoleonu i njegovim vojnim pohodima. Osim ove knjige koju je Boppe objavio u Prizu 1900. godine, on je također i autor još dviju knjiga sa sličnom tematikom: Portugalska legija (18o7-1813) i Španjolci u Napoleonovoj Velikoj Armiji.

  U minulom desetljeću, u nizu obljetnica, navršilo se dva stoljeća od utemeljenja francuske imperijalne vlasti u više hrvatskih i južnoslavenskih zemalja. Bile su to uistinu kratkotrajne epizode. U hrvatskom slučaju, tijekom čitavoga 19. stoljeća, ima nešto u vezi s tim sjećanjima i pamćenjima što je bilo uistinu postojano, a to je žanrovski presudan udio memoara, biografija i autobiografija, bilo da je riječ o radovima hrvatskog ili francuskog podrijetla. U to doba europskog razvitka arhivistički utemeljene kritičke historiografije, kada je vrijednost arhivskih «listina» u intelektualnim mentalitetima bila neprijeporna, silno se osjećao nedostatak pouzdanijih dokumentarnih uvida u teme hrvatske povijesti francuskog imperijalnog razdoblja.

  Boppeova knjiga Hrvatske pukovnije u Napoleonovoj Velikoj armiji više je nego živa istina kako su Hrvati oduvijek bili vrlo važni akteri i sudionici europske povijesti i kulture.

  Autor

  Boppe, Paul

  Biblioteka

  Palmyra

  Jezik

  francuski

  Godina izdavanja

  2004

  Urednici

  Vladimir Brnardić

  Uvez

  tvrdi

  Broj stranica

  275

  CIP

  ISBN 953-207-082-6