Tišina

24,55 (184,97 kn) (uklj. PDV)

Nema na zalihi

TEČAJ: 1 EUR = 7,53450 HRK
Category

  John Cage (1912. – 1992.) američki je skladatelj, glazbeni teoretičar i pisac. Jedan je od vodećih umjetnika poslijeratne avangarde i najutjecajniji skladatelj 20. Stoljeća. Cageov učitelj, Arnold Schoeneberg, rekao je da John Cage „nije skladatelj nego izumitelj genijalnosti“. Cage je već je u dobi od 37 godina dobio priznanje američke Akademije umjetnosti i književnosti za zasluge u pomicanja granica u glazbi, a 1978. izabran je u američku Akademiju znanosti i umjetnosti. Uz to, Cage je 1982., odlikovan visokim Odličjem Viteza Reda umjetnosti i književnosti, za izniman doprinos na polju kulture. To odličje dodijelila mu je francuska vlada. John Cage je bio i zapažen pisac, a njegovu knjigu Tišina John Rockwell predstavio je u New York Timesu kao ”najutjecajnije uvođenje orijentalne misli i religijskih ideja u umjetničku prethodnicu – ne samo u glazbu, nego i u ples, umjetnost i poeziju».
  Knjiga Tišina sadrži sve ono najbolje što je Cage napravio u svom životu. Cage je 1952. skladao dobro poznatu skladbu 4’ 33” u tri stavka (bez ijedne odsvirane note) i po toj skladbi je postao vrlo poznat. Ta skladba je trebala omogućiti da slušatelji čuju zvukove svoga okruženja, umjesto da čuju samo glazbu kroz 4 minute i 33 sekunde.
  U pogovoru ovoj knjizi, skladatelj Berislav Šipuš, direktor Muzičkog bijenala Zagreb, iznosi pojedinosti o prisutnosti Cagea i njegove glazbe na Muzičkim bijenalima u Zagrebu. Tako doznajemo da je Cage već na prvom Bijenalu 1961. godine bio zastupljen u programu Bijenala. Evo i nekoliko zanimljivih podudarnosti iz Cageova života i stvaralaštva i prvog hrvatskog prijevoda i objavljivanja Cageove knjige Tišina (2011.):
  – prijevod se pojavljuje 50 godina nakon prvog izdanja u Sjedinjenim američkim državama;
  – prošlo je 50 godina od utemeljenja Muzičkog Biennala Zagreb;
  – 2012. obilježena je 100. godišnjica rođenja i 20. godina od smrti Johna Cagea
  (1912.-1992.).

  Autor

  John Cage

  Biblioteka

  Contemplatio universalis

  Jezik

  engleski

  Godina izdavanja

  2011

  Urednici

  Dragutin Dumančić

  Uvez

  meki

  Broj stranica

  276

  Format

  17.5 x 21 cm