Product Description

Truda Stamać proslavila se na polju prevođenja autora s njemačkog govornog područja. Za našu izdavačku kuću sastavila je i prevela vodeće pjesnike austrijske poezije druge polovce dvadesetog stoljeća. Autorica je ovoj antologiji dala naslov Jezik i svijet. U knjigu je uvrstila pjesme dvadeset i dva austrijska suvremena pjesnika.

Truda Stamać knjigu je podijelila na sedam krugova, a u pojedine krugove uvrštavani su pjesnici na temelju njihova odnosa prema trascendenciji. Ova Antologija ima velik značaj. Ona na vrlo kvalitetan način pretače austrijsko pjesničko iskustvo u hrvatsku kulturu i jezik i na taj način čini naše književno iskustvo bogatijim. Knjiga je doživjela zavidne pohvale i u Austriji i u Hrvatskoj.

Jezik i svijet donosi antologijski pregled austrijskog pjesničkog stvaralaštva u drugoj polovici XX. stoljeća. Riječ je, dakle, o pjesnicima rođenim dvadesetih i tridesetih godina 20. stoljeća, čije stvaranje je smješteno u drugoj polovici tog stoljeća. Uz pet pjesnika iz slavne Bečke skupine, u antologiju su uvrštene pjesme još dvadeset i jednog pjesnika, a svi su zastupljenih s većim brojem pjesama. Pored znalačkog izbora autora i nepogrešive organizacije same knjige, Truda Stamać majstorski je prevela pjesme i znalački napisala kratke eseje o svakom autoru zastupljenom u antologiji.