Erikov dnevnik

11,81 (88,98 kn) (uklj. PDV)

Nema na zalihi

TEČAJ: 1 EUR = 7,53450 HRK
Category

  Predrag Đuras (1972.) napisao je ovaj roman još davne 1994. godine kada je imao 24 godine. Erikov dnevnik , pisan u prvom licu, u obliku dnevnika, nudi priču o seksualnom sazrijevanju varaždinske srednjoškolske mladeži. Glavni zaplet u romanu je rivalstvo i iscrpljujuća psihološka borba između dvojice mladića, srednjoškolca, dakle, između dva glavna junaka u romanu, od kojih jedan piše dnevnik o svemu što u toj borbi doživljava. Oni se natječu za prevlast u sentimentalnom dokazivanju; obojica žele doznati jesu li osjećaji privlačnosti koje oni gaje jedan prema drugome, potekli i razvili se na njihovoj sklonosti prema istospolnoj, homoseksualnoj ljubavi ili se jednostavno radi o prolaznim, postpubertetskim hirovima. U traženju tog odgovora, u završnoj sceni romana, rješavaju se sve dvojbe i zagonetke tog njihova odnosa.
  Ono što zaslužuje pohvalu, uz stilsku zrelost i ljepotu pripovijedanja, autorova je nadarenost i sposobnost da na dopadljiv način iznese jednu neobičnu i nesvakidašnju priču o neobičnoj ljubavi i upornog traganja glavnih junaka za prirodom, izvorom te ljubavi. Autor svoja dva glavna lika dugo drži u neizvjesnosti jesu li njihovi odnosi rezultat ljubavne privrženosti ili je to jednostavno kapric dvojice normalnih mladića koji su se željeli okušati ili isprobati i na planu (homoseksualne) ljubavi.
  Mnoga su književna djela napisana na temu o istospolnim ljubavima, željama i odnosima, prikrivenim i manje prikrivenim. Ovdje spominjemo samo neka najpoznatija književna djela kao što je Smrt u Veneciji Thomasa Manna ili Slika Doriana Graya Oscara Wildea. Može li se i smije li se Đurasov roman dovoditi u blizinu navedenih remek djela, to je posebno pitanje. Međutim, priča koju Đuras iznosi u svom romanu vrlo je psihološki dorađena i doživljena, realno i poetski ispričana na književno dopadljiv pa zabavan način; zato pretpostavljamo da će njegova knjiga naći brojne čitatelje koji će sa zanimanjem pročitati ovu neobičnu knjigu.

  Autor

  Predrag Đuras

  Biblioteka

  Živa proza

  Jezik

  hrvatski

  Godina izdavanja

  2010

  Urednici

  Dragutin Dumančić

  Uvez

  meki

  Broj stranica

  151

  Format

  14 x 20.5 cm