Product Description

J.M.G. Le Clézio (1940.) znameniti je i plodni pisac i posljednji francuski Nobelovac. On je bez sumnje i najzanimljivije ime moderne francuske književnosti. Njegova djela sažimaju svu pojavnost, sve svijetle i mračne točke naše civilizacije. U Hrvatskoj gotovo da i nije prevođen. Do dodjele Nobelove nagrade, tom piscu, samo je naša kuća objavila knjigu priča Mondo i druge priče, u prijevodu Zlatka Crnkovića. Teško je odrediti razloge zbog kojih njegovo djelo nije bilo atraktivno hrvatskim izdavačima. U svakom slučaju trebat će mnogo vremena i napora da se njegova barem glavna djela prevedu i objave u nas. Dotle, čini nam se spasonosnim preporučiti upravo ovu knjigu Drugdje, jer ta knjiga na vrlo dostupan, iscrpan i sveobuhvatan način predstavlja život i djelo J.M.G. Le Clézioa.
U knjizi Drugdje, Le Clézio, kroz razgovor s uglednim francuskim novinarom Jean-Louis Ezineom, govori neposredno i otvoreno o svom životu i svojim životnim iskustvima. Tu doznajemo pojedinosti o motivima i načinu njegova pisanja, ali i o velikim problemima današnjeg svijeta koji se bori za bolji, sretniji i zdraviji život.
“Suprotno Valéryjevu mišljenju (Mi, u našoj civilizaciji, znamo da smo smrtni.), zapadno društvo potpuno zaboravlja i zanemaruje da je smrtno. Ono ne želi misliti na svoju smrt. Ono se boji svoje smrti. I upravo zbog toga straha, zapadno društvo se izlaže opasnosti da nestane bez ikakva traga” – kaže pisac. Međutim, najimpresivniji dio knjige odnosi se na Le Cléziova iskustva iz Meksika, zemlje u kojoj on boravi svake godine po šest mjeseci. Tamo pisac ima, podno jednog vulkana, svoju kuću. Živeći tamo godinama, on je u dušu upoznao običnog meksičkog čovjeka koji jednostavno živi, bez galame i bez većih životnih zahtjeva. Zanimljivo je, navodi pisac, kako se Meksikanci najčešće šutnjom sporazumijevaju s drugima: tamo … tišina nije odsutnost riječi, već je to jedan drugi način izražavanja. (…) Kad Meksikanci šute, to znači da imaju nešto vrlo važno reći.