Drugdje

5,48 (41,29 kn) 7,83 (59,00 kn)

TEČAJ: 1 EUR = 7,53450 HRK
Category

  J.M.G. Le Clézio (1940.) znameniti je i plodni pisac i posljednji francuski Nobelovac. On je bez sumnje i najzanimljivije ime moderne francuske književnosti. Njegova djela sažimaju svu pojavnost, sve svijetle i mračne točke naše civilizacije. U Hrvatskoj gotovo da i nije prevođen. Do dodjele Nobelove nagrade, tom piscu, samo je naša kuća objavila knjigu priča Mondo i druge priče, u prijevodu Zlatka Crnkovića. Teško je odrediti razloge zbog kojih njegovo djelo nije bilo atraktivno hrvatskim izdavačima. U svakom slučaju trebat će mnogo vremena i napora da se njegova barem glavna djela prevedu i objave u nas. Dotle, čini nam se spasonosnim preporučiti upravo ovu knjigu Drugdje, jer ta knjiga na vrlo dostupan, iscrpan i sveobuhvatan način predstavlja život i djelo J.M.G. Le Clézioa.
  U knjizi Drugdje, Le Clézio, kroz razgovor s uglednim francuskim novinarom Jean-Louis Ezineom, govori neposredno i otvoreno o svom životu i svojim životnim iskustvima. Tu doznajemo pojedinosti o motivima i načinu njegova pisanja, ali i o velikim problemima današnjeg svijeta koji se bori za bolji, sretniji i zdraviji život.
  “Suprotno Valéryjevu mišljenju (Mi, u našoj civilizaciji, znamo da smo smrtni.), zapadno društvo potpuno zaboravlja i zanemaruje da je smrtno. Ono ne želi misliti na svoju smrt. Ono se boji svoje smrti. I upravo zbog toga straha, zapadno društvo se izlaže opasnosti da nestane bez ikakva traga” – kaže pisac. Međutim, najimpresivniji dio knjige odnosi se na Le Cléziova iskustva iz Meksika, zemlje u kojoj on boravi svake godine po šest mjeseci. Tamo pisac ima, podno jednog vulkana, svoju kuću. Živeći tamo godinama, on je u dušu upoznao običnog meksičkog čovjeka koji jednostavno živi, bez galame i bez većih životnih zahtjeva. Zanimljivo je, navodi pisac, kako se Meksikanci najčešće šutnjom sporazumijevaju s drugima: tamo … tišina nije odsutnost riječi, već je to jedan drugi način izražavanja. (…) Kad Meksikanci šute, to znači da imaju nešto vrlo važno reći.

  Autor

  Le Clézio, J. M. G.

  Biblioteka

  Živa proza

  Jezik

  francuski

  Godina izdavanja

  2011

  Urednici

  Dragutin Dumančić

  Uvez

  meki

  Broj stranica

  79

  CIP

  978-953-267-044-8

  Format

  14 x 20.5 cm