Akvarel

//Akvarel
­

Akvarel

135,00kn (uklj. PDV)


SKU: 00157 Kategorija: Oznake: ,

Product Description

Nada Grubišić (1954.) vrlo je zanimljiva književna pojava u suvremenoj hrvatskoj književnosti. Napisala je dvadesetak knjiga pjesama i proze, a od toga je objavila do sada samo pet zbirki pjesama i ovaj roman koji nosi naslov Akvarel. Prvi roman pjesnikinje Nade Grubišić vrlo je kompleksno i cjelovito štivo koje nalikuje na morski, oceanski beskraj. Čitatelj može početi čitati roman bilo gdje, na bilo kojem mjestu, kao što možete uskočiti u more na bilo kojem mjestu, usred mora, ako ste na brodu, ili tamo gdje vam se učini da je mjesto izazovno i zanimljivo, uz obalu. Tekst doista ima osobine oceanskog beskraja. Krešimir Bagić roman je usporedio s plutačom na moru.
Pripovijedanje u romanu Akvarel, neprekinuti je niz rijetko viđenih, vrlo doživljenih poetskih slika u kojima rečenice teku, prelijevaju se, zastaju, odmaraju se, ponovno kreću, sudaraju se, prepliću poput neprekidna naleta valova, malih, većih i najvećih. Roman je također i svojevrsna delta jedne velike, široke i plovne rijeke s brojnim pritokama, a te pritočne rijeke predstavljaju Grubišićkinu napisanu poeziju koja je rasijana u dvadesetak knjiga. Zanimljiv je i znakovit podnaslov ovog romana koji glasi: poetski roman bez interpunkcije; i doista, u cijelom romanu izostavljeni su interpunkcijski znakovi, najviše zato da se dobije na ekspresivnosti i poetičnosti teksta i da se čitatelju omogući čin vlastitog upravljana smjera čitanja i potpuno stvaralačko upravljanje sadržajem romana. Roman je napisan 1997. godine.
Poetski roman Akvarel, jednako kao i autoričine pjesničke zbirke, ispunjen je „svim stvarnim stvarima i svim zamišljenim drhtajima ovoga svijeta. Sve je tu sakupljeno, sažeto i prošireno, sve se rasprostire posvuda. Poput znanstvenog istraživača, Nada Grubišić poetskom zakonitošću piše svoje izvještaje o svijetu i gradu, o smirenom i usporenom vrelu života, o snažnom vihoru koji ruši sve naše iluzije i priprema prazan teren za nove snove dolazećih naraštaja. Do tada, život će u Akvarelu, strujati finim ritmom u besmrtnom srcu Nada Grubišić. (iz pogovora urednika)

Dodatne informacije

Autor

Nada Grubišić

Biblioteka

Živa proza

Jezik

hrvatski

Godina izdavanja

2010

Urednici

Dragutin Dumančić

Uvez

meki

Broj stranica

245

Format

14 x 20.5 cm