Akvarel

17,92 (135,02 kn) (uklj. PDV)


TEČAJ: 1 EUR = 7,53450 HRK
Category

  Nada Grubišić (1954.) vrlo je zanimljiva književna pojava u suvremenoj hrvatskoj književnosti. Napisala je dvadesetak knjiga pjesama i proze, a od toga je objavila do sada samo pet zbirki pjesama i ovaj roman koji nosi naslov Akvarel. Prvi roman pjesnikinje Nade Grubišić vrlo je kompleksno i cjelovito štivo koje nalikuje na morski, oceanski beskraj. Čitatelj može početi čitati roman bilo gdje, na bilo kojem mjestu, kao što možete uskočiti u more na bilo kojem mjestu, usred mora, ako ste na brodu, ili tamo gdje vam se učini da je mjesto izazovno i zanimljivo, uz obalu. Tekst doista ima osobine oceanskog beskraja. Krešimir Bagić roman je usporedio s plutačom na moru.
  Pripovijedanje u romanu Akvarel, neprekinuti je niz rijetko viđenih, vrlo doživljenih poetskih slika u kojima rečenice teku, prelijevaju se, zastaju, odmaraju se, ponovno kreću, sudaraju se, prepliću poput neprekidna naleta valova, malih, većih i najvećih. Roman je također i svojevrsna delta jedne velike, široke i plovne rijeke s brojnim pritokama, a te pritočne rijeke predstavljaju Grubišićkinu napisanu poeziju koja je rasijana u dvadesetak knjiga. Zanimljiv je i znakovit podnaslov ovog romana koji glasi: poetski roman bez interpunkcije; i doista, u cijelom romanu izostavljeni su interpunkcijski znakovi, najviše zato da se dobije na ekspresivnosti i poetičnosti teksta i da se čitatelju omogući čin vlastitog upravljana smjera čitanja i potpuno stvaralačko upravljanje sadržajem romana. Roman je napisan 1997. godine.
  Poetski roman Akvarel, jednako kao i autoričine pjesničke zbirke, ispunjen je „svim stvarnim stvarima i svim zamišljenim drhtajima ovoga svijeta. Sve je tu sakupljeno, sažeto i prošireno, sve se rasprostire posvuda. Poput znanstvenog istraživača, Nada Grubišić poetskom zakonitošću piše svoje izvještaje o svijetu i gradu, o smirenom i usporenom vrelu života, o snažnom vihoru koji ruši sve naše iluzije i priprema prazan teren za nove snove dolazećih naraštaja. Do tada, život će u Akvarelu, strujati finim ritmom u besmrtnom srcu Nada Grubišić. (iz pogovora urednika)

  Autor

  Nada Grubišić

  Biblioteka

  Živa proza

  Jezik

  hrvatski

  Godina izdavanja

  2010

  Urednici

  Dragutin Dumančić

  Uvez

  meki

  Broj stranica

  245

  Format

  14 x 20.5 cm